– Utrolig flott, sier Ørjan Talhaug og skuer ut over vannet. Idylliske Grønneviken på Milde er åsted for et intervju om regnskapsføring og økonomistyring, og når sant skal sies, var det ikke veldig vanskelig å lokke mannen ut fra hjemmekontoret i Blomsterdalen.

Hakket verre er det å gjøre debet og kredit til rød tråd i samtalen. Ørjan er en naturens mann, og snakker vel så gjerne om hjortejakt og kanopadling.

Fotografen dirigerer ham bakover, til venstre, så mot høyre og ned igjen fordi lyset har endret seg, og til slutt får Ørjan beskjed om å bøye overkroppen ørlite grann fremover og plante høyre hånd på låret.

– Du er pinadø mer nøye enn en regnskapsfører, humrer Ørjan, og han vet hva han snakker om.

Mannen er diplomøkonom fra BI med fordypning i regnskap og skatterett fra NHH – og autorisert regnskapsfører. I 2006 startet han eget foretak, først på deltid, siden full tid – og vel så det – med regnskap og bedriftsrådgivning. Og i motsetning til store regnskapsbyrå som gjerne plasserer småbedriftene bakerst, sikter Ørjan Talhaug AS nettopp mot de små og nyetablerte.

– Gründere i småbedrifter mangler ofte en klar strategi og undervurderer gjerne tiden det tar å komme skikkelig inn i markedet. Å ha en god idé og jobbe hardt er viktig, men sjelden nok, sier han.

Og statistikken er brutal. To av tre nystartede bedrifter går dukken i løpet av fem år.

– Mange kunne nok vært reddet med bedre oppfølging og økonomistyring. Det gjelder å ta tak i problemer så tidlig som mulig, slik at kursen kan justeres før man virkelig havner i grøften, sier han.

Det kjekkeste han vet – kanskje ved siden av en vellykket hjortejakt – er når kundene lykkes, får realisert drømmen og klarer å leve av den.

Selv har Ørjan loset enmannsbedriften sin over den magiske femårsgrensen og stortrives som kaptein på egen seilbåt.

– Å sette kursen akkurat dit jeg vil, passer meg i grunnen veldig bra.

Men tro ikke at han ligger på latsiden av den grunn. Han kjører en fleksibel stil av hensyn til kundene, som sjelden har tid til å tenke på tall i vanlig arbeidstid. Med fri telefonsupport blir det mange seine kvelder, og jevnlig faglig påfyll krever også sitt.

– Skal jeg gi gode råd til andre, må jeg sørge for å være oppdatert selv, understreker han.

I vår tok han økonomistyring på Folkeuniversitet, neste år er det tid for fordypning i lønn og personal.

– Mange er ikke klar over kursene til Folkeuniversitetet, men de gir virkelig valuta for pengene. Dialogen mellom lærere og elever er god, og kunnskapsutvekslingen kursdeltakerne imellom er også nyttig. For meg er det også positivt at det er mulig å ta kveldskurs, for da blir ikke arbeidsdagen ødelagt, sier Ørjan.

Innimellom prøver han også å få tid til en padletur, til en runde i Stølsheimen – eller kanskje til å gjenta turen han og hunden hadde over Hardangervidda for noen år siden?

– Vi gikk fra Haukeliseter i sør til Finse i nord. Det var åtte dager i fantastisk natur, og vi sov under åpen himmel, mimrer han, før han blir brutalt avbrutt av fotografen: – Kan du gå mot meg mens du ser hit og fortsetter å snakke?

Ørjan ler: – Det der blir minst to ting på én gang. Da tror jeg heller du må ringe min kone.

For bedriftsrådgiveren er natur og miljø to sider av samme sak. Ørjan sørger for å drive virksomheten så miljøvennlig som mulig, og ble miljøsertifisert i 2010. Han kan sannsynligvis smykke seg med tittelen verdens minste miljøfyrtårn.

– For meg handler bedriften om mye mer enn økonomiske resultater. Det handler om å leve ut noen verdier. Jeg tror forresten det gjelder for de fleste av kundene mine også – de har ikke startet for seg selv for å bli rike. De er ute etter å jobbe med noe de synes er meningsfylt. Og hvis jeg kan bidra til at de lykkes, da er det meningsfylt det også.

Tekst: Øystein Rygg Haanæs
Foto: Nils Olav Mevatne
Kilde: Kurskatalogen til Folkeuniversitetet